diumenge, 16 de setembre del 2007

6/9 - El Calafate: Upsala, Spegazzini, Onelli

7h15. Fa mitja hora que som dempeus i acaba d’arribar els bus que ens conduirà de nou al Parque Nacional de los Glaciares. Avui, a l’altre costat de la península de Magallanes. Un catamarà ens hi espera.
El vaixell deixa Puerto Bandera i es dirigeix cap a la glacera del Spegazzini, escollit en primer terme degut a la disposició dels icebergs que podem trobar-nos pel camí. El vent a coberta és glacial, el que provoca una gran rotació de la gent que el pobla o cares de patiment en els més valents.
Quan ja som ben a prop de la glacera la gent s’amuntega en la millor part de la coberta per prendre 213 fotografies des de tots els angles i amb totes les posicions imaginables. Els que ja vam veure una glacera ahir esperem de l’altre costat a que el vaixell faci mitja volta i la gent estigui cansada o les càmeres sense memòria. Així nosaltres fem les fotografies des de tots els angles i postures, però amb més calma.
I la història es repeteix en l’Upsala o amb els icebergs més impressionants que ens anem trobant durant la navegació. Veure aquestes masses de gel, de més de 400 anys, ocupant tot l’ample de la vall i amb alçades de fins a 100m en alguns casos... Et deixa irremeiablement amb la boca oberta.
Després parem per dinar, prop del llac Onelli, on conflueixen 5 glaceres. Per arribar al llac hem de travessar un altre d’aquests tenebrosos boscos, mig morts a causa d’un insecte anomenat Tremolino(?), dels ocells pica-soques i dels vent que pot baixar per la vall com una estampida. I el llac, ple d’icebergs encallats per una massa d’aigua glaçada, que els més petits intenten trencar a cop de pedra sota la mirada de rebuig d’alguna senyora.
I de cop, la nevada, espectacular, que ens comença a caure a sobre minuts abans d’embarcar de nou, ja per tornar cap al port i El Calafate.
Allí, més descansats, continuem les nostres converses amb la Dana. I que voleu, si no hi ha ningú més? Planifiquem el viatge de dos dies cap a El Chaltén. També comprem ja els bitllets que ens duran per Río Gallegos cap a Trelew el diumenge i dilluns, des d’on anirem a veure pingüins i balenes.
Però no avancem fets, que queda molt per assaborir!



7h15. Hace media hora que estamos levantados y acaba de llegar el bus que nos conducirá de nuevo al Parque Nacional de los Glaciares. Hoy, al otro lado de la península de Magallanes. Un catamarán nos espera.
El barco deja Puerto Bandera y se dirige hacia el glaciar Spegazzini, elegido en primer término debido a la disposición de los icebergs que podemos encontrarnos por el camino. El viento en cubierta es glacial, lo que provoca una gran rotación de la gente que la puebla o caras de sufrimiento en los más valientes.
Cuando ya estamos cerca del glaciar la gente se agolpa en la mejor parte de la cubierta para tomar 213 fotografías desde todos los ángulos y con todas las posiciones imaginables. Los que ya vimos un glaciar ayer esperamos del otro lado a que el barco haga media vuelta y la gente esté cansada o las cámaras sin memoria. Así nosotros hacemos las fotografías desde todos los ángulos y posturas, pero con más calma.
Y la historia se repite en el Upsala o con los icebergs más impresionantes que nos vamos encontrando durante la navegación. Ver estas masas de hielo, de más de 400 años, ocupando todo lo ancho del valle y con alzadas de hasta 100m en algunos casos... Te deja irremediablemente con la boca abierta.
Después paramos para comer, cerca del lago Onelli, donde confluyen 5 glaciares. Para llegar al lago tenemos que atravesar otro de estos tenebrosos bosques, medio muertos a causa de un insecto denominado Tremolino (?), de los pájaros carpinteros y de los vientos que pueden bajar por el valle como una estampida. Y el lago, lleno de icebergs encallados por una masa de agua helada, que los más pequeños intentan romper a golpe de piedra bajo la mirada de rechazo de alguna señora.
Y de pronto, la nevada, espectacular, que empieza a caernos encima minutos antes de embarcar de nuevo, ya para volver hacia el puerto y El Calafate.
Allí, más descansados, continuamos nuestras conversaciones con Dana. Y que queréis, si no hay nadie más? Planificamos el viaje de dos días hacia El Chaltén. También compramos ya los billetes que nos llevarán por Río Gallegos hacia Trelew el domingo y lunes, des de donde iremos a ver pingüinos y ballenas.
Pero no adelantamos hechos, que queda mucho por disfrutar!