diumenge, 16 de setembre del 2007

1/9 - Iguazú (Argentina)

10 i 10 del matí. Dins del bus cap a les cascades d’Iguazú. Un malentès ens porta a visitar el parc tot sols. Havíem quedat amb la Marie i la Laida? No? Ens eviten? Ja ens en anem cap a les cascades. Potser ens creuem allà.
Un primer tren ens porta de l’entrada al centre del parc. D’allí, tres opcions: Recorregut inferior, superior i la “Garganta del Diablo”. És l’ordre decidit i recomanat per 9 de cada 10 guies.
Els primers salts apareixen davant nostre. Només el fet de passejar entre tanta natura ja mereix el viatge, però si a més pots apreciar la bellesa i la potència de l’aigua tombant a més de 70m, la visita resulta excepcional.
Et pots apropar a la cortina d’aigua. Pots notar com milers de gotes et mullen i també s’instal.len sobre l’aparell fotogràfic. T’envaeix el soroll. Però per nosaltres no és suficient. Mai ho és. No hem vingut aquí per anar ara amb miraments. Tenim temps, els diners i les ganes. Suposo que és on et porta treballar dur i bé en un lloc on ets reconegut per això.
Deia, no en tenim prou. Volem sentir l’aigua caure sobre nostre, volem endinsar-nos en el riu i tastar-ne els ràpids, recórrer camins dins la selva, veure animals i sentir-ne el seu so. Una curta negociació amb l’Àlex ens porta a decidir que el Carnet verd, la gran aventura, està feta a la nostra mida. I per només 120 pesos, que serien 30€.
Passem un dia inoblidable, ben farcit de tot el que no tenim en les nostres estimades Barcelona i París.
Això ens porta a canviar els recorreguts previstos, però poc importa. Canviar el planning s’està convertint en una de les nostres especialitats.
La “Garganta del Diablo” és sens dubte l’indret més hipnòtic del parc. Litres i litres d’aigua desapareixen en caiguda lliure. Pots restar mirant-la temps i temps, sense veure com aquest passa. Després tot sembla més relatiu i, sense deixar de ser impressionant, t’hi passeges sense poder valorar la bellesa real.
De nit, cansats, exhausts, ens engresquem en una alegre conversa amb la gent que hem creuat en l’alberg. L’holandès Hans, l’estatunidenca Robin, la basca Laida, l’Àlex i jo. Ens presentem, parlem sobre els nostres viatges, experiències, llibres, política... Una Quilmes i una altra. La Rachel, estatunidenca també però ben diferent, s’integra, pertorba i redirigeix la conversa del grup vers un monòleg autocomplaent que porta a la resta al deliri. Riures i cerveses es continuen intercanviant. Finalment, Lars Christensen d’Alemanya s’hi afegeix amb una classe magistral de senzillesa.
Hores després ens acomiadem. Hora de descansar. I demà Brasil!

------


------

10 y 10 de la mañana. Dentro del bus hacia las cataratas de Iguazú. Un malentendido nos lleva a visitar el parque solos. Habíamos quedado con Marie y Laida? No? Nos evitan? Ya nos vamos hacia las cascadas. Quizás nos cruzamos allí.
Un primer tren nos lleva de la entrada al centro del parque. De allí, tres opciones: Recorrido inferior, superior y la "Garganta del Diablo". Es el orden decidido y recomendado por 9 de cada 10 guías.
Los primeros saltos aparecen delante de nosotros. Sólo el hecho de pasear entre tanta naturaleza ya merece el viaje, pero si además puedes apreciar la belleza y la potencia del agua cayendo de más de 70m, la visita resulta excepcional.
Te puedes acercar a la cortina de agua. Puedes notar cómo miles de gotas te mojan y también se instalan sobre el aparato fotográfico. Te invade el ruido. Pero para nosotros no es suficiente. Nunca lo es. No hemos venido aquí para andar ahora con miramientos. Tenemos tiempo, el dinero y las ganas. Supongo que es donde te lleva trabajar duro y bien en un lugar donde eres reconocido por eso.
Decía, no tenemos bastante. Queremos sentir el agua caer sobre nuestro, queremos adentrarnos en el río y probar los rápidos, recorrer caminos en medio de la selva, ver animales y oírles. Una corta negociación con Àlex nos lleva a decidir que el Carnet verde, la gran aventura, está hecho a nuestra medida. Y por sólo 120 pesos, que serían 30€.
Pasamos un día inolvidable, bien completo con todo lo que no tenemos en nuestras queridas Barcelona y París.
Eso nos lleva a cambiar los recorridos previstos, pero poco importa. Cambiar el planning se está convirtiendo en una de nuestras especialidades.
La "Garganta del Diablo" es sin duda el lugar más hipnótico del parque. Litros y litros de agua desaparecen en caída libre. Puedes quedarte mirándola tiempo y tiempo, sin ver como éste pasa. Después todo parece más relativo y, sin dejar de ser impresionante, te paseas sin poder valorar la belleza real.
De noche, cansados, exhaustos, nos animamos en una alegre conversación con la gente que hemos cruzado en el albergue. El holandés Hans, el estadounidense Roben, la vasca Laida, Àlex y yo. Nos presentamos, hablamos sobre nuestros viajes, experiencias, libros, política... Una Quilmes y otra. La Rachel, estadounidense también pero bien diferente, se integra, perturba y redirige la conversación del grupo hacia un monólogo autocomplaciente que lleva al resto al delirio. Risas y cervezas se continúan intercambiando. Finalmente, Lars Christensen de Alemania se añade con una clase magistral de sencillez.
Horas después nos despedimos. Hora de descansar. Y mañana Brasil!